Keudan toiminta poikkeustilanteen aikana. Lue tästä >

Jos olet suorittanut toisen asteen tutkinnon (ammatillinen tutkinto tai ylioppilastutkinto), voit hakea yliopistokoulutukseen mihin tahansa tutkintoon ja koulutusohjelmaan.

Tiedot eri yliopistoista

Hakuajat vuonna 2021 ovat: 

-  7.1.–20.1.2021 vieraskieliset koulutukset, Taideyliopiston koulutukset ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutus

- 17.3.–31.3.2021 muut koulutukset / suomen- ja ruotsinkieliset koulutukset

+ Syksyn yhteishaku

 

Yhteishaku tehdään lomakkeelle, joka on sivuilla www.opintopolku.fi. Voit laittaa ensimmäisenä hakuaikana enintään kuusi hakutoivetta, joihin voit kaikkiin tulla valituksi. Toisena hakuaikana voit laittaa järjestykseen enintään kuusi hakutoivetta, joista voit tulla valituksi yhteen.

Voit katsoa tästä videosta, miten haku tehdään.

video

Jos et ole ylioppilas, sinun tulee osallistua valintakokeeseen. Valintakokeet perustuvat yleensä lukion kurssisisältöihin ja/tai aineistoihin. Sinun tulee osallistua valintakokeeseen ilman eri kutsua.

Jos olet ylioppilas, voit hyödyntää ylioppilastutkintotodistustasi yliopistojen todistusvalinnassa, jolla valitaan suurin osa opiskelijoista.

Yliopistojen todistusvalinta 2021

Vieraskielisten hakijoiden kielitaitovaatimukset vaihtelevat yliopistoittain. Opetuskielestä tulee yleisesti olla ylioppilastutkinnon arvosanana vähintään M. 

Valtaosa opiskelijoista yliopistoihin valitaan nykyisin ylioppilastutkintotodistuksen perusteella. Loput opiskelupaikat täytetään valintakokeen tai todistuksen ja valintakokeen perusteella. Jos sinulla ei ole yo-todistusta, sinut voidaan valita opiskelemaan valintakokeen perusteella.

Avoimen yliopiston opinnot ovat mahdollisia kaikille. Ne maksavat noin 15 €/ opintopiste. Voit hakea avoimen yliopiston väylässä, jos sinulla on suoritettuina riittävästi ja riittävän hyvällä arvosanalla suoritettuja yliopisto-opintoja. 

 

Yhteishaun 2021 valintakokeet

Ota selvää, kuuluuko koulutuksen hakuprosessiin ennakkotehtäviä tai pääsykokeita (valintakoetta). Yleensä valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Tarkista valintakokeen aika ja paikka Opintopolun koulutuksen kuvauksesta tai korkeakoulusta. Tutustu myös ensikertalaiskiintiöön, yhden paikan säännökseen sekä opiskelijaksi ottamisen rajoituksiin.

Tarkista haussasi olevien yliopistojen nettisivuilta valintakokeita koskevat tiedotteet.

Lue lisää UNIFIn sivuilta https://www.unifi.fi/uutiset/opiskelijavalinta-kysymyksia-ja-vastauksia/

kolmikanta keskustelu 055