Keudan toiminta poikkeustilanteen aikana. Lue tästä >

Moodle ja Pinja

Keudassa on käytössä sekä Moodle että Pinja. Pinja on uusin versio Moodlesta. Niiden käyttö on samanlaista, mutta Pinjassa on opettajalle joitakin uusia ominaisuuksia, joten Keuda on siirtymässä Pinjan käyttöön. Moodle on käytössä enää vuoden 2021 loppuun asti.

Moodle ja Pinja ovat oppimisalustoja, jonne opettaja voi rakentaa kursseja oman opetuksen tueksi. Kurssit voivat sisältää opetusmateriaalia kuten lukumateriaalia ja videoita sekä linkkejä eri sivustoille. Siellä voi olla myös tehtäviä, joihin opiskelija palauttaa vastauksen tiedostona (Wordillä tehdyt raporti tai kuvat) tai kirjoittaa vastauksen avautuvaan verkkotekstilaatikkoon.

Jos opettaja on ottanut ns. PoodLL -toiminnan käyttöön, opiskelija voi tehdä vastauksena äänitteen tai videon Moodlen/Pinjan työkalulla. Ts. opiskelijan ei tarvitse äänitteen/videon tekemiseen omaa puhelinta. Vuorovaikutteisuutta opettaja on voinut tehdä käyttämällä keskustelualueita, joihin opiskeija esim. palauttaa oman tehtävänsä ja pääsee katsomaan myös muiden tehtäviä ja kommentoimaan niitä.

Moodlen/Pinjan sisällä on myös chat -mahdollisuus samanaikaiseen keskusteluun. Jos tehtävän nimessä lukee Tentti, opettaja on tehnyt esim. monivalintatehtävän, jonka Moodle/Pinja automaattisesti korjaa.

Kattava PDF-ohje Moodlen käytöstä tässä, alla pikaohjeet.
Moodlea voi käyttää myös puhelimella, lataa appi. Pinjalle ei tälla hetkellä ole appia.

Linkki ja kirjautuminen

A) Keudan Moodle on selainpohjainen ohjelma ja sen osoite on https://keuda.moodle.fi 
Käytä selainta Microsoft Edge, Mozilla Firefox tai Chrome. Älä käytä enää selainta Internet Explorer.

Moodleen kirjautuminen3Kirjautuminen tapahtuu oikeasta ylänurkasta Keudan verkon tunnuksilla niin, että Keudan sähköpostiosoitteesta jätetään edu.keuda.fi -loppu pois. Tunnus on siis muotoa etunimi.sukunimi (ei ääkkösiä ja pienet kirjaimet). Salasanaa ei voi vaihtaa Moodlessa vaan vaihto ja uuden salasanan luonti tehdään ohjeen mukaan. Klikkaa kuvan päältä yläkuva isommaksi.

Kirjautumisen jälkeen Oma Moodle -näkymää pääsee itse muokkaamaan niin halutessaan. Katso video " OmaMoodle -näkymän muokkaus".

B) Keudan Pinja on selainpohjainen ohjelma ja sen osoite on https://pinja.keuda.fi
Kirjautuminen tapahtuu Pinjan etusivulta oikeasta ylänurkasta KIRJAUDU ->  Syötä Keudan sähköpostiosoitteesi kohtaan Kirjaudu (vihreä palkki).

Kirjautuminen Pinjaan

Kurssille kirjautuminen opettajan nostamana tai kurssiavaimella kurssihaun kautta

Opettaja pääsee nostamaan opiskelijan kurssille, jos opiskelija on ainakin kerran käynyt kirjautumassa Moodleen/Pinjaan. Muuten opiskelijaa ei löydy Moodlesta/Pinjasta.

Moodlessa kurssi ilmaantuu opiskelijan OmaMoodle -näkymään välilehdelle "Kurssit", kun opiskelija on kirjautunut Moodleen. Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

KunOpettajaNostaaKurssille

Pinjassa omat kurssit saa näkyville alla olevan kuvan mukaisesti kolmesta eri paikasta.

Omat opinnot Pinjassa2

Jos opettaja antaa kurssiavaimen, jolla kirjautua kurssille, opiskelija kirjauduttuaan Moodleen/Pinjaan ensin hakee kurssin näkyviin "Etsi kursseja" -hakutoiminnan avulla. Sen jälkeen klikkaa kurssin nimeä, jolloin avautuu kohta, johon kirjoittaa kurssiavaimen (1) ja sitten klikkaa "Lisää minut kurssialueelle"(2). Tämän jälkeen Moodle/Pinja ei vaadi enää kurssiavaimen käyttöä.

Opettaja voi myös lähettää sähköpostilla suoran linkin kurssille ja kurssiavaimen, jolloin opiskelija pääsee suoraan alla olevaan näkymään. Opettaja voi myös jättää kurssiavaimen pois, jolloin kurssille pääsee, kun klikkaa "Lisää minut kurssialueelle" (2). Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

KurssiavaimellaLiittyminen2

Tehtävään vastaaminen: Tiedoston nostaminen, verkkoteksti tai PoodLL -äänite/video

Kun opettaja on tehnyt kurssille sellaisen tehtävän, johon opiskelija joko palauttaa tiedoston tai kirjoittaa vastauksen avautuvaan verkkotekstikohtaan tai puhuu vastauksen käyttäen Moodlen/Pinjan PoodLL -äänitys- tai videotyökalua, tehtävän nimen edessä on kuvake 1. Jos kurssilla on käytössä "Edistymisen seuranta" -toiminta, tehtävän nimen perässä on pieni neliö (2), johon tulee "Oikein" -merkki, kun opettaja tai Moodle on arvioinut tehtävän tai jos opiskelija avaa tehtävän tai palauttaa tehtävän.

TehtaevaeKurssipohjalla2

Kun tehtävä on klikattu auki, siihen vastaaminen aloitetaan kohdasta "Lisää palautus". Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

TehtaevaenPalautus1Sen jälkeen opiskelija tekee jonkun kohdista 1-3 ja lopuksi "Tallenna muutokset". Jos tehtävässä on otettu "Lähetä arvioitavaksi" -toiminto käyttöön, tehtävä näkyy opettajalle vasta sitten , kun tallennuksen jälkeen on vielä klikattu "Lähetä arvioitavaksi" -painiketta. Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

  1. Jos puhut vastauksen, klikkaa "Record". Äänityksen jälkeen lataa se Moodleen/Pinjaan "Upload", jonka jälkeen ilmantuu "Tallenna" -nappula.
  2. Jos palautat tiedoston esim. Wordillä tehty raportti, raahaa se tiedostokuvakkeena kohtaan 3 tai hae se kohdasta 4. Huomaa, että tällöin tiedosto ei saa olla auki Word -ohjelmassa.
  3. Jos kirjoitat vastauksen verkkotekstinä, se tehdään kohtaan 5. Lisää muokkaustyökaluja löytyy kohdasta 6.

Ohessa vielä linkki videoon "Tehtävän nosto Moodlessa".

 TehtaevaenPalautus3

Tehtävän palautus Pinjaan, opastusvideoita

Linkki videoihin Youtubessa.

Videot 1-4

1. Pinjaan kirjautuminen (selain Firefox)
2. Asian löytäminen
    - Kurssin löytäminen
    - Kurssin sisällä aiheen löytäminen ( Ctrl F)
3. Palautettavan tehtävän lataaminen itselle OneDriveen
    - Kirjaudutaan OneDriveen
    - Tehtävän lataaminen Pinjasta itselle OneDrivee
    - Tehtävän palautus OneDrivesta Pinjaan
4. OneDriven lisääminen resurssienhallintaan
     - Yhden tiedoston palautus Pinjaan
     - Monta tiedostoa kerralla Pinjaan sekä palautetun tiedoston poisto

 

Keskustelualue: Uuden viestin lähettäminen, toisen viestiin kommentointi

Keskustelualue voi olla ns. yleinen, jolloin opiskelija voi aloittaa siellä uuden keskustelun ja käydä kommentoimassa toisten keskustelunavauksia. Keskustelualueen tunnus on 1 ja kun keskustelu on opiskelijalle hyväksytty, Oikein -merkki tulee kohtaan 2.

Keskustelualue2Aloita vastaaminen klikkaamalla "Lisää uusi keskustelu". Kuvan tehtävässä opettaja on kuvannut, milloin tehtävä näkyy hyväksyttynä kurssipohjalla. Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

Keskustelualue3Kun klikkaat "Lisää uusi keskustelu", lisää Aihe (1) ja kirjoita Viestin sisältö (2) ja tarvittaessa lisää tiedosto liitteenä (4). Voit tilata keskusteluviestit sähköpostiisi (3). Kun klikkaat "Lähetä viesti", sinulla on vielä 30 min aikaa muokata viestiäsi. Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

Keskustelualue4Kun keskustelualueelle on avattu keskusteluja, ne näkyvät näin. Klikkaamalla viestin nimeä, pääsee lukemaan viestin ja viestin lopussa on "Vastaa", jolloin pääsee kommentoimaan toisen viestiä. Klikkaa kuvan päältä kuva isommaksi.

Keskustelualue5

 

Tentti: Vastaaminen ja tentin lopetus

 Tentti -työkalulla tehty tehtävä näkyy kurssialueella näin. Tentissä voi olla monivalintakysymyksiä, aukkoja vastauksen kirjoittamista varten, videon katselua jne.

Tentti1Tentin lopussa lukee "Lopeta tentti". Sen jälkeen Moodle/Pinja näyttää yhteenvedon tenttikysymysten tilanteesta ja sieltä voi vielä palata tekemään tenttiä (Palaa suoritukseen) tai jatkaa tentin lopetukseen (Palauta kaikki ja lopeta).

Yhteenveto kurssilla olevista tehtävistä

Tässä on yhteenveto, mitä työkaluja opettaja on mahdollisesti käyttänyt tehdessään kurssin Moodleen: Linkki videoon "Moodle- kurssin aktviviteetit".